niedziela, 20 czerwca 2010

Małe Co Nieco dla ciała, coby przy komputerze nie paść z głodu

Sława!
Na moją niedawną rocznicę urodzin, przygotowałem drobny wypiek własnoręcznie zrobiony. Ciasteczka te, zwane w mej rodzinie kokosankami, zebrały, mam nadzieję, że szczere, całą masę pochwał, tak więc zdecydowałem się na upublicznienie przepisu. Wyrób jest prosty, i już dziecięciem małoletnim będąc przy asyście rodzicielki piekło się blachy tej przekąski. Tak więc do dzieła!
Składniki:
  • 35-40 dag kleiku ryżowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 średnich jajek
  • zapach kokosowy, ew. 10 dag wiórków kokosowych
  • dżem do przybrania
Wykonanie:
  1. Kleik ryżowy, cukier, łyżeczkę proszku, zapach kokosowy, zmiękłą margarynę i żółtka ugnieść na kruszonkę.
  2. Białka utrzeć na pianę, którą następnie dodać do kruszonki i ugnieść na jednolitą masę.
  3. Z otrzymanej masy formować małe kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
  4. W kulkach wyrobić palcem dziurki na dżem i je wypełnić.
  5. Piec 30 minut w wygrzanym piekarniku (temperatura piekarnika 155° C).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz