Na moją niedawną rocznicę urodzin, przygotowałem drobny wypiek własnoręcznie zrobiony. Ciasteczka te, zwane w mej rodzinie kokosankami, zebrały, mam nadzieję, że szczere, całą masę pochwał, tak więc zdecydowałem się na upublicznienie przepisu. Wyrób jest prosty, i już dziecięciem małoletnim będąc przy asyście rodzicielki piekło się blachy tej przekąski. Tak więc do dzieła!
Składniki:
- 35-40 dag kleiku ryżowego
- 1 szklanka cukru
- 1 paczka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 średnich jajek
- zapach kokosowy, ew. 10 dag wiórków kokosowych
- dżem do przybrania
Wykonanie:
- Kleik ryżowy, cukier, łyżeczkę proszku, zapach kokosowy, zmiękłą margarynę i żółtka ugnieść na kruszonkę.
- Białka utrzeć na pianę, którą następnie dodać do kruszonki i ugnieść na jednolitą masę.
- Z otrzymanej masy formować małe kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
- W kulkach wyrobić palcem dziurki na dżem i je wypełnić.
- Piec 30 minut w wygrzanym piekarniku (temperatura piekarnika 155° C).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz